Publisher

Victor Patriciu

7.600 de posturi deblocate în domeniul sănătății și asistenței sociale

Guvernul a anunțat deblocarea a 7.603 de posturi în domeniul sănătății și asistenței sociale în cadrul ședinței de joi

Guvernul a anunțat deblocarea a 7.603 de posturi în domeniul sănătății și asistenței sociale în cadrul ședinței de joi. Decizia aceasta a venit ca soluție pentru a rezolva deficitul major de personal semnalat încă din vara anului trecut în spitalele din țara noastră, cu precădere în cele din București.

Iată ce trebuie să știi

În cadrul ședinței de Guvern ținute joi, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat detaliat că aceste posturi vor acoperi atât domeniul sanitar, cât și cel al asistenței sociale, solicitându-le managerilor de spitale să organizeze concursuri pentru acestea cât mai repede posibil.

Totodată, a fost menționat faptul că posturile vacante din unitățile sanitare unde personalul se pensionează pot fi scoase la concurs fără a mai fi necesară aprobarea unui memorandum din partea Guvernului.

Ce posturi au fost deblocate?

Conform memorandumului adoptat la data de 11.01.2024, procesul de recrutare va fi deschis pentru 3.048 de poziții. Acestea vor fi vacante sau temporar vacante în instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și vor fi următoarele:

●       1.055 de posturi de medic

●       928 de asistenți medicali

●       700 de posturi pentru personal de specialitate medico-sanitar și personal auxiliar sanitar

●       365 de posturi în cadrul serviciilor de ambulanță

De asemenea, restul de 4.555 de posturi vacante sau temporar vacante vor fi în domeniul sănătății și cel al asistenței sociale în cadrul instituțiilor publice locale. Printre posturi se numără:

●       1.510 poziții pentru medici, inclusiv stomatologi

●       1.847 de locuri pentru personal medical auxiliar, cum ar fi asistente și moașe

●       345 de posturi pentru specialiști în domeniul medical, precum kinetoterapeuți, psihologi, tehnicieni de laborator, farmaciști etc.

●       853 de locuri pentru personal auxiliar, inclusiv asistenți sociali, juriști, economiști, inspectori etc.

„Aș vrea să încercăm să ocupăm aceste posturi, nu să ne gândim de ce nu sunt mai multe. Nu sunt posturi care se ocupă de la sine, sunt posturi care se ocupă prin concurs”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Acesta mai susține și faptul că pe parcursul anului se vor mai debloca posturi în aceste domenii în funcție de necesități.

„Așa cum am promis, deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială! Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are, în acest an, un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu progresul aplicației, cu noutățile și cu reducerile exclusive.